emmassspraktik.blogg.se

Här bloggar jag om vad som händer på min APL/Praktik.

Torsdag + elutbildning

Kategori: På APL:en

Idag har jag svarat på frågor om allt från utomhustimerar till kopplingsplintar. Jag har lyckats sälja både en rakapparat och högtalare! Det känns riktigt bra, då jag inte alls är speciellt kunnig inom de områdena men ändå lyckats ta reda på så mycket och sedan kunnat övertyga kunden. Kunder fortsätter att fråga om hur det är att ha praktik på Clas Ohlson och de fortsätter att ge mig beröm för min kunskap och service även fast jag är praktikant. Det känns super! 
 
I förrgår gjorde jag en elutbildning på Clas Ohlsons interna hemsida, Clas Ohlson academy. Det är en utbildning som alla ska göra, eller ja, egentligen behövde man bara läsa PDFen, men jag gjorde utbildningen också. Den var ungefär som den vi gjorde om arbetsmiljö, man skulle möta några kunder med olika frågor kring el och ge det bästa svaret. Den var väldigt bra, och jag lärde mig mycket. Nu vet jag t.ex. skillnaden på seriekopplade och paralellkopplade lampor, vad man får göra och inte göra som privatperson hemma när det gäller el och vad lm (lumen), watt och volt står för och dess betydelse. Detta, precis som allt annat man lär sig på Clas Ohlson är verkligen sådana saker man kommer att ha nytta av hela livet. Det bästa är också att man hela tiden, dagligen lär sig nya saker och får ta sig an nya utmaningar. 

Batteritävling

Kategori: På APL:en

Idag har det varit en bra dag rent försäljningsmässigt! Redan klockan 14 hade vi nåt målet! Hela dagen har gått superfort och jag har hunnit med mycket. Det har nästan varit lite stressigt för att det hela tiden varit kunder som frågot om hjälp. På Clas Ohlson har de en batteritävlig, både butiken ensam och tillsammans med hela regionen. Det är då ett 24-pack batterier. Idag har jag lyckats sälja två st! Jag tycker det är roligt att det anordnas sådana här tävlingar. Man får en motivation till att sälja!
 

Möte med en leverantör

Kategori: Allmänt

Idag kom en leverantör till butiken som ville sälja en sorts rengöringsspray. Jag kunde tyvärr inte vara med och se allt, men det lilla jag hörde och såg var intressant! Han visade hur produkten fungerade, var väldigt trevlig. i papprena han hade med sig stod han och antecknade. Han berättade hur andra Clas Ohlson-butiker ställt sig till butiken för att även få Falu-butiken att sälja denna produkten. Ett möte blev bokat med leverantören, så vi får se hur det blir!

Intressant att se något sådant här när vi pratat så mycket om det.

Kundmöte

Kategori: På APL:en

Idag mötte jag en kund som frågade om ett sportband till iPhone 5. Det stod att vi hade ett i saldo, och det fanns på det stora lagret som vi kallar Z. Jag gick dit och kollade men hittade det inte. Det är en sådan röra där så det är svårt att hitta. När jag kommer tillbaka ungefär 10 minuter senare och jag förklarar att jag inte hittar det, så säger han "Men du är bara praktikant, ta hjälp av någon som kan något!" Jag gick tillbaka till lagret, och där hittade jag David som hjälpte mig att leta, men varken han eller jag hittade det, så vi var tvugna att föklara för kunden igen att det inte finns. Då svarade han med "Jag ska ha det, det ska finnas! Min parkering går ut nu snart också!" Han skulle ha en till sak också, som fanns bakom kassan, den köpte han. Men har var verkligen irriterad! Men jag höll mig lugn!
 
Jag blir så stressad när jag ska ut på lagret och leta efter något till en kund. Kunden förväntar ju sig att få varan. Det är så många faktorer som spelar in när man ska hämta en vara. Rätt artikelnummer, mått osv. Sen så måste man hitta hyllan också, och det är inte alltid det står. Som kund vill man ju inte stå och vänta hur länge som helst heller. Men vi i personalen gör vårt bästa, och mer än så kan vi inte göra.

Mina ansvarsområden

Kategori: På APL:en

Idag hade jag städning två timmar på schemat, vilket betyder att jag ska städa och snygga till mina områden som är glasögonen, fotoramarna och bläckpatronerna, även all elskrot och de. Det känns bra att jag fått egna områden, som bara jag har hand om. Det gör att jag känner att jag behövs på något sätt, eller hur jag ska förklara.

Onsdag

Kategori: På APL:en

En vanlig dag med många nya och spännande kundmöten. Jag har även fått varit med och bygga om en vägg med rakapparater. En vara som hänger på den väggen var en av de som jag och Katrin pratade om igår, som säljer dåligt, och som de då har valt att dubbelexponera. Jag har alltså fått varit med och sett varan från det att man konstaterat att varan säljer dåligt, vad man kan göra åt saken, vad vi gjorde med just den här varan och slutligen fått varit med och byggt på den väggen. Nu ska det bli spännande och se om den säljer mer!

Säljstyrda varor

Kategori: På APL:en

Idag när jag stod i informationsdisken med Katrin så berättade hon om säljstyrda varor. Det är alltså sådana varor som har ett lägre inköpspris, som gör att de får ett billigare försäljningspris. Det är varor som vi ska rekomendera kunden. Det är en väldigt hög marginal på dessa varor, och därför vill vi sälja mycket av de. 
 
Vi pratade även om varor som säljer dåligt, vad man kan göra för att öka försäljningen osv. Varor som har en demo säljer otroligt mycket mer än de som inte har någon demo. Om en kund ser att varan ofta är slut så säljer den inte speciellt bra. Ibland kan det räcka med att lyfta fram varan lite extra, att ha den på fler än ett ställe eller att dubbelexponera den, så att den syns mer. Säljer den riktigt dåligt så tas den bort ur sortimentet

Ett uppdrag

Kategori: På APL:en

I mitten på November börjar Clas Ohlson att få varor även på måndagar för att underlätta för resten av veckan, men idag kom det inga varor, vilket alla var lika förvånade över, så vi får se hur mycket vi får imorgon..
 
Eftersom att jag har ganska många 7:or på schemat, dvs, butiksvärd så har jag fått i uppdrag att tömma alla lådor med elskrot, batterier, lampor etc som vi får in till butiken när en kund t.ex. vill köpa ett nytt batteri men har med sig det gamla för att det ska bli lättare att hitta ett nytt likadant. Sådana lådor finns vid informationsdisken och bakom kassan. Det kommer faktiskt in mer än man tror!

Hyllkantsetiketter

Kategori: På APL:en

Nu har jag äntligen lärt mig hur hyllkantsetiketterna fungerar, vad man använder till vad, hur man skriver ut dom och vart de ska sitta. Har fixat med sådant idag, då jag har varit butiksvärd större delen av dagen.

Man slutar aldrig att bli förvånad

Kategori: På APL:en

Dagen har rullat på. Jag har fått varit med och byggt om lite på ett bord där de har bakgrejer, gått ner med soporna själv (det är både wellpapp som man ska slänga i en speciell maskin och brännbara sopor. Dessutom så måste man ställa pallarna rätt ställe osv) stått i infon, varit butiksvärd som vanligt.
 
I flera dagar har jag hört om stölder och förstörelser i butiken. I förrgår hittades en väska (från butiken) med borsthuvuden i. Akrylfärger har stulits, och någon har öppnat alla akrylfärger och provat de, samt hällt ut färg på en hylla som vi var tvungna att torka rent. Igår var det en ungdom som hade lagt sin jacka på ett bord inne i butiken och sprayade med ett fönsterputsmedel som vi har en demo på. Man slutar aldrig bli förvånad över vad folk kan hitta på!
 

En vanlig onsdag

Kategori: På APL:en

Jag fortsätter att utveckla mig. Jag har fått svar på fler frågor till uppgifterna vi fått med oss, som jag redan kommit en bra bit på väg med. Känns riktigt bra att jag inte kommer behöva plugga intensivt med det i sex veckor. Personalen är nästan alltid lättillgänglig och har kunskap, vilket är bra då man alltid kan få svar på sina frågor.

Rutinerna börjar sitta

Kategori: På APL:en

Dagen har rullat på bra. Det har varit mycket varor och många kunder att ta hand om. Jag har även lärt mig datorsystemet lite bättre, och det leder till att man kan hjälpa fler kunder i informationsdisken. Det känns som att jag har kommit in rutinerna, hur man ska bemöta kunder, information om produkterna, vart de finns, datorsystemet, butikens sortiment och hyllsystemet som finns i butiken.

Kundmöten

Kategori: På APL:en

Idag kom en till praktikant till Clas Ohlson, som går en entreprenörsutbildning i Leksand, intressant!
 
Jag mötte en kund idag som beundrade mig pga mitt hår och min stil, han sa att han tycker det är bra att dagens ungdomar har skapat sig en egen identitet. Han berättade att när han var i min ålder så fick man inte ens gå till skolan om man hade ett hål i byxorna, alla skulle se likadana ut. Han frågade om något slängt negativa kommentarer på mig angående mitt hår, men jag svarade nej, och det tyckte han var bra. Han sa att jag kommer uppleva många roliga saker, önskade mig sedan lycka till och gav mig en klapp på axeln innan han gick vidare. 
 
Alla kunder jag träffat är så snälla och så glada. Eftersom att jag har en praktikant-skylt på mig så är de flesta kunder väldigt hjälpsamma och har i bakhuvudet att jag inte kan allting som ordinarie personal kan. Vi hjälps åt att leta efter de kunden vill ha och slår våra kloka huvuden ihop för att komma på en lösning. Det känns otroligt bra. 
 
Men sedan finns det även de kunder som säger "Jaha, du är bara praktikant, men då frågar jag någon annan." Då blir jag lite tillbakadragen igen. Hur vet den kunden att jag inte hade kunnat vara till hjälp? 
 
Men fler och fler kunders frågor kan jag besvara och får positiv respons tillbaka vilket gör att jag växer och vågar ta för mig mer. Till slut kanske jag även kan hjälpa de kunder som är skeptiska mot min roll som praktikant. Hoppas!

Logistik

Kategori: På APL:en

Idag har jag förutom att följa schemat, och gjort de vanliga, hängt med Andreas två timmar som är ansvarig för logistiken. Vi gick igenom veckobrevet de får med bl.a. servicegrad. Han berättade även vad för olika slags områden det finns inom logistik, vad han gör, hur han gör, olika produkter/varor så som attraktiva,passiva,ugående och utågtt. Väldigt intressant att lära sig, sen när vi pratar om det i skolan så kommer jag känna igen mig och förhoppningsvis komma ihåg en hel del!

Så lärorikt

Kategori: På APL:en

Dagarna rullar på som föregående, jag står med på schemat, vilket innebär att jag är i butiken och är på den plats jag blivit tilldelad, som oftast är i informationsdisken eller i butiken som butiksvärd. Jag lär mig otroligt mycket varje dag, hur jag gör olika saker, vart jag hittar och en hel del information om produkterna. Jag trivs riktigt bra i gruppen och arbetet är roligt. Jag får en jättehärlig liten kick när jag kan hjälpa en kund! 

Onsdag

Kategori: På APL:en

Det händer alltid något nytt, varje dag. Det är otroligt spännande och lärorikt. Tiden går riktigt fort!
Idag har jag både fått köra en slags truck, slänga skräp och wellpapp i de olika städrummen, stått med i kassan, gjort i ordning i butiken, plockat varor och lärt mig bandmaskinen. Jag har även fått stå vid informationsdisken, där jag faktiskt har kunnat hjälpa de flesta kunder. Det beror nog delvis på att det står en dator där man kan söka på produkter, jag märker hela tiden när jag står där och får kolla upp vara efter vara, att jag hittar mer och mer. De flesta kunder har även överséende med att jag bara är praktikant och är hjälpsamma när de märker att jag inte är helt 100 på vart varan finns eller hur mycket den kostar. Jag försöker att vara trevlig och hjälpsam så gått det går, och det kommer man långt på.

I butiken

Kategori: På APL:en

Idag fick jag vara ute i butiken. Tre timmar innan öppning ägnade vi alla åt att plocka varor. 18 pallar hade vi fått tills idag! De hade inga handskar, vilket gjorde att man blev extremt torr om händerna.
 
En kvart innan öppning är det alltid morgonmöte, där butikschefen och en annan kille går igenom lite nyheter och hur mycket vi sålt för dagen innan och hur mycket vi ska satsa på att sälja idag. När butiken öppnar står jag och Magnus, butikschefen vid ingången och hälsar alla välkomna. Under dagen har jag gjort fint i butiken, frontat, plockat varor och försökt att hjälpa kunder, som gått sådär, eftersom att jag knappt hittar någonting. Jag har heller ingen vidare kunskap om produkterna, men det känns jättebra de får gångerna jag faktiskt kan svara på kundens frågor.
 
Det känns redan efter första dagen att jag fått en övergripande koll på produkterna och vart de finns, så småningom är jag säker på att jag kommer ha bra koll och kunna hjälpa fler kunder.

Intro

Kategori: På APL:en

Första dagen på Clas Ohlson gick galant. Jag blev varmt mottagen och presenterad för de andra på morgonmötet som en ny kollega, supertrevligt!
 
Mina kollegor är trevliga och gjorde allt för att få mig att känna mig välkommen. Det känns som en bra grupp och som att jag kommer komma in i den väldigt snabbt.
 
Hela dagen har jag tillbringat framför tv:n och datorn där jag sett på filmer om företaget och andra informationsfilmer, genomgått några små utbildningar på datorn, lärt mig lite om hur butiken är uppbyggd, gått igenom pärmen med min handledare och varit med om en brandövning. Jag har även fått en Clas Ohlson-skjorta, ett skåp, en datorinloggning och en tagg så att jag ska kunna gå in och ut.
 
Utbildningen på datorn var som den utbildningen vi gjorde om arbetsmiljö, så jag kände igen mig väl, både i hur jag skulle arbeta, frågorna och de olika fackorden de använde. Jag märkte att jag kunde mycket som vi pratat om i de olika karaktärskurserna i skolan.
 
Det känns jättebra, även fast jag känner mig lite rädd för att kunna ta egna initiativ då jag varken hittar eller vet något om produkterna och knappt kom ut när jag skulle hem.